Οι σκύλοι του Tim Burton

Ο Tim Burton επιστρέφει σύντομα στη μεγάλη οθόνη με μια νέα ταινία και αυτή τη φορά, πρωταγωνιστής είναι ένας σκύλος. Η ταινία Frankenweenie (το όνομα είναι ένα λογοπαίγνιο που συνδυάζει τον Frankenstein και το λουκάνικο) βγαίνει σύντομα στους κινηματογράφους και σύμφωνα με τους κριτικούς διατηρεί τη σκοτεινή ατμόσφαιρα των Nightmare before Christmas και Corpse Bride με τις οποίες μοιράζεται και την ίδια κινηματογραφική τεχνική stop motion animation. Ωστόσο αυτή τη φορά η ταινία έχει ακόμα περισσότερο (μαύρο) χιούμορ!

Μια παλιά ιστορία ξαναζωντανεύει.

Ο Σπίθας ξαναζωντανεύει στα χέρια του εφευρετικού Βίκτωρ

Η ιδέα βασίζεται σε μια ταινία που ο σκηνοθέτης είχε ξεκινήσει να φτιάχνει το 1984 για τη Disney που όμως κρίθηκε πολύ σκοτεινή και  η παραγωγή της πάγωσε. Όπως όμως και ο Sparky, ο σκύλος-πρωταγωνιστής του Frankenweenie, η ταινία ξαναζωντάνεψε με μεγάλη επιτυχία. Ο Tim Burton αποδίδει την αγάπη του γι αυτή την ιστορία στη σχέση που είχε μικρός με ένα πραγματικό σκύλο, τον Pepe. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του λέει: “Είχα μια πολύ δυνατή σχέση με ένα ημίαιμο σκυλί που δεν θα ζούσε πολύ εξαιτίας μιας ασθένειας. Αλλά τελικά έζησε πολύ καιρό.”

Παρότι στην αληθινή ιστορία το σκυλί ήταν ημίαιμο, στην ταινία ήρωας είναι ένα bull terrier. Όταν ο Sparky πεθαίνει σε ένα ατύχημα, ο μικρός Victor ο ιδιοκτήτης του, αποφασίζει να τον ξαναζωντανέψει με τη δύναμη του ηλεκτρισμού. Ο σκύλος ξαναζωντανεύει αν και με μερικές παρενέργειες (ράμματα και βίδες που παραπέμπουν στο τέρας του Frankenstein.)

Οι περιπέτειες όμως δεν τελειώνουν εδώ αφού ο παιχνιδιάρης σκύλος ξεκινάει να κάνει σκανδαλιές που κάνουν όλη τη γειτονιά, που ο Tim Burton την περιγράφει σαν κάτι ανάμεσα στο Burbank και την Τρανσυλβανία, να τον αντιμετωπίζει σαν τέρας.

 Ένας “κοκαλιάρης” σκύλος.

Αλήθεια, ένα σκύλος μόνο κόκαλα, πώς κρατιέται και δεν τρώει τον εαυτό του;

Ένας άλλος σκύλος που αναστήθηκε, αν και όχι τόσο ακέραιος, σε μια παλιότερη ταινία του Tim Burton ήταν ο Scraps, ο σκύλος – σκελετός. Στην ταινία The Corpse Bride του 2005, σε άλλον ένα παραμυθένιο εφιάλτη του Tim Burton, o Victor Van Dort (εκτός από τους σκύλους, ο σκηνοθέτης φαίνεται να αγαπάει και το όνομα Victor) παίρνει ως γαμήλιο δώρο από την Emily, την όχι και τόσο ζωντανή πρωταγωνίστρια, ένα σκυλάκι.

Το σκυλάκι δεν είναι άλλο από τον παλιό του σκύλο τον Scraps, ή τουλάχιστον, ό,τι έχει απομείνει από αυτόν. Άλλωστε scraps στην κυριολεξία σημαίνει απομεινάρια. Όταν ο Victor ανοίγει το δώρο του αρχικά μέσα από το κουτί πέφτουν μερικά κόκαλα. Σύντομα όμως τα κόκαλα παίρνουν μορφή σκύλου που δείχνει να θυμάται πολύ καλά το αφεντικό του. Ο Scraps ενθουσιάζει το victor του με τα κόλπα του. Κάθεται στα πίσω πόδια, κάνει τούμπες, θέλει χάδια και παρότι είναι πλέον μόνο ένας σκελετός συνεχίζει να μυρίζει τα άλλα σκυλάκια στον πισινό. Κάποιες συνήθειες δεν πεθαίνουν με τίποτα.

Και ο πιο πνευματώδης απ’ όλους…

Ο τρίτος σκύλος της παρέας είναι ο Zero που όπως και οι άλλοι δύο μακάβριοι φίλοι μας, αντί για σκυλόσπιτο, έχει ένα τάφο. Ο σκύλος του Jack Skellington, του πρωταγωνιστή του Nightmare before Christmas, είναι ένα γλυκύτατο φαντασματάκι που μοιάζει περισσότερο με ένα μικρό λευκό σεντόνι με μια κόκκινη λάμπα για μύτη. Αυτή μάλιστα η μύτη δίνει τη λύση σε ένα κρίσιμο σημείο στην ταινία.

Ο Zero δίνει καινούργιο νόημα στη φράση “σκυλίσια ζωή”

Το Nightmare Before Christmas του 1993 είναι η πρώτη stop motion animation ταινία του Tim Burton, παρότι στοιχεία αυτής της τεχνικής είχαν χρησιμοποιειθεί στον Σκαθαροζούμη (Beetlejuice 1988). Αν δεν την έχετε δει, αξίζει να την αναζητήσετε τώρα μάλιστα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα ειδικά για καταπληκτική μουσική γραμμένη από τον Danny Elfman.

Οι σκύλοι του Tim Burton, τουλάχιστον σε αυτές τις τρεις ταινίες αnimation μας παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον μοτίβο που σκιαγραφεί και τη σχέση του ίδιου του σκηνοθέτη με τους σκύλους. Είναι μια σχέση έντονη, σχέση αγάπης και αλληλοεξάρτησης που όμως είναι καταδικασμένη να είναι βραχύβια. Οι σκύλοι ζουν πολύ λιγότερο από τους ανθρώπους. Όμως, οι ταινίες του Tim Burton, όσο και αν πραγματεύονται το θάνατο, έχουν ένα υποδόριο μεν αλλά ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα: Η φιλία ανάμεσα σε σκύλο και άνθρωπο ξεπερνάει κάθε εμπόδιο. Ακόμα και το θάνατο.

Η νέα ταινία του Tim Burton από τη Disney κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 22 Νοεμβρίου από τη Feelgood και μπορείτε να πάρετε μία πρόγευση από το trailer εδώ:

 

 

Tags: , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Login with Facebook:
Log In