Εκατοντάδες κουκουβάγιες στο “δρόμο” μετά τον Χάρι Πότερ

Εκατοντάδες κουκουβάγιες έχουν εγκαταλειφθεί τον τελευταίο χρόνιο σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, αφού πολλοί τις αγόρασαν ως κατοικίδια ζώα επηρεασμένοι από την ταινία του Χάρι Πότερ.

Τα Καταφύγια άγριων ζώων είναι πλέον γεμάτα από κουκουβάγιες, μετά την ηρεμία των θαυμαστών του Χάρι Πότερ οι οποίοι μειώθηκαν μετά και την προβολή της τελευταίας ταινίας του μικρού μάγου, η οποία έγινε πέρσι. Τα περισσότερα άτυχα πουλιά, απελευθερώνονται παράνομα σε φυσικό περιβάλλον που δεν είναι κατάλληλο γι’ αυτά και στο οποίο μη μπορώντας να επιβιώσουν καταλήγουν να πεθαίνουν από την πείνα ή να κατασπαράζονται από άλλα ζώα.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια αύξηση της ζήτησης της κουκουβάγια ως κατοικίδιο ζώο από τους οπαδούς του Χάρι Πότερ οι οποίοι φαίνεται ότι ερωτεύτηκαν τον χαριτωμένο Hedwig, τη λευκή κουκουβάγια του Χάρι. Όμως, τα συγκεκριμένα πουλιά, τα οποία μπορούν να ζήσουν έως και 20 χρόνια, χρειάζονται κατάλληλη φροντίδα και φυσικά να ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον. Πολλοί ιδιοκτήτες των άτυχων πουλιών, όχι μόνο δεν τα φρόντιζαν αλλά τα είχαν παρατημένα στα γκαράζ τους, σύμφωνα με τους διασώστες τους από το Καταφύγιο της Βόρειας Ουαλίας, ένας εκ των οποίων τόνισε:”Ξέρω ότι δεν φταίει η συγγραφέας του βιβλίου, αλλά οι άνθρωποι δεν σκέφτονται αρκετά πριν από την αγορά ενός τόσο ιδιαίτερου ζώου. Οι κουκουβάγιες χρειάζονται αρκετό χώρο ώστε να μπορούν να κουνούν με άνεση τα φτερά τους αλλιώς παθαίνουν μόλυνση στο στήθος.”

‘Ενας άλλος διασώστης δήλωσε στην εφημερίδα Mirror:”Μια φορά μας φώναξε μία κυρία οι οποία κρατούσε δύο κουκουβάγιες μέσα στο κομοδίνο της, στην κρεβατοκάμαρά της!”

Δυστυχώς στην Μεγάλη Βρετανία είναι απολύτως νόμιμο να αγοράσει κάποιος μια κουκουβάγια και δεν χρειάζεται άδεια. Ωστόσο απελευθερώνοντας μια κουκουβάγια αιχμαλωσίας, ο παραβάτης αντιμετωπίζει έως και έξι μήνες στη φυλακή ή 5.000 λίρες πρόστιμο.

Μετά την έκταση που πήρε το όλο γεγονός, η συγγραφέας  του Χάρι Πότερ, J.K. Rowling, παρακάλεσε τους θαυμαστές του  ήρωά της να μην αγοράζουν κουκουβάγιες ως κατοικίδια ζώα, προσθέτωντας: “Αν κάποιος έχει επηρεαστεί από τα βιβλία μου και σκέφτεται ότι μια κουκουβάγια θα ήταν πιο ευτυχισμένη σε ένα μικρό κλουβί παρά στο φυσικό της περιβάλλον, θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να πω δυνατά, «αυτό είναι λάθος». Παρόλα αυτά αν σας έχει πιάσει κουκουβάγιο-μανία μην αγοράζετε αλλά σώστε μια κουκουβάγια που ζει σε ένα καταφύγιο πουλιών.”

Η τρέλα με την κουκουβάγια του Χάρι Πότερ δυστυχώς διαδέχεται μια άλλη τρέλα της δεκαετίας του ’90, αυτή της ταινίας Χελονονιτζάκια, όπου χιλιάδες ανεπιθύμητα νεροχελωνάκια είχαν γεμίσει τα κανάλια και τις λίμνες της Βρετανίας .

Tags: , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Login with Facebook:
Log In