Γυμναστείτε παρέα με το σκύλο σας

Το καλοκαίρι έφτασε και είναι καιρός για δίαιτα και γυμναστική! Το τρέξιμο παρέα με το σκύλο σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος και για τους δύο σας όχι μόνο για να κρατηθείτε σε φόρμα αλλά και για να ενισχύσει το μεταξύ σας δέσιμο. Παρόλα αυτά και ενώ μπορεί η προπόνηση ανθρώπου-σκύλου να είναι διασκεδαστική, μπορεί να είναι και επικίνδυνη αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα ασφαλείας. Γι’ αυτό ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και καλή σας προπόνηση:

1. Πριν από την άσκηση με το σκύλο σας, βεβαιωθείτε ότι είναι σωματικά ικανός για να το χειριστεί.

Ο σκύλος θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον κτηνίατρό του πριν από την έναρξη ενός προγράμματος άσκησης. Ένας μεγάλος σε ηλικία σκύλος ή ένας σκύλος με καρδιακά ή κινητικά προβλήματα θα πρέπει να ασκείται με προσοχή.

2. Μην βουτήξετε από την αρχή στα βαθιά.

Ξεκινήστε αργά και σταδιακά αυξήστε το βαθμό δυσκολίας της άσκησης για να μην τραυματιστείτε ούτε εσείς ούτε ο σκύλος σας.

3. Είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας αγαπά την άσκηση;

Μερικές ράτσες καθαρόαιμες ή ημίαιμες δεν αγαπούν και πολύ την άσκηση. Αν ο σκύλος σας προτιμά να αράζει στον καναπέ, καλύτερα να μην τον πιέσετε να κάνει κάτι που δεν αγαπά.

4. Διαλέξτε μία πλευρά και εκπαιδεύστε το σκύλο σας να ασκείται δίπλα σας, πάντα από την ίδια.

Είτε τρέχετε, είτε κάνετε ποδηλασία, ορειβασία, πεζοπορία ή πατίνια με το σκύλο σας, σιγουρευτείτε ότι μένει πάντα σε μία πλευρά σας για να μάθετε να ισορροπείτε καλύτερα και εσείς και εκείνος.

5. Ξεχάστε την παρεΐστικη προπόνηση όταν ο καιρός δεν είναι καλός.

Τρέχοντας στη βροχή μπορεί να είναι επικίνδυνο αφού υπάρχει περίπτωση εσείς ή το σκυλί σας να γλιστρήσετε και να πέσετε. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κρατήστε τις προπονήσεις σας νωρίς το πρωί ή νωρίς το απόγευμα, όταν η θερμοκρασία είναι πιο δροσερή. Αυτό θα σας βοηθήσει και να αποφευχθεί η θερμοπληξία, αλλά και το καυτό πεζοδρόμιο μπορεί να είναι ενοχλητικό για τα πόδια του σκυλιού.

6. Μείνετε ενυδατωμένοι.

Είναι σημαντικό να μεταφέρετε νερό κατά την άσκηση όχι μόνο για εσάς αλλά και για το σκύλο σας.

7. Μη δένετε το λουρί του σκύλου στον καρπό σας.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμό σε σας ή το σκύλο σας, αν κάνει μια απροσδόκητη κίνηση. Καλό είναι να πάρετε ή λουρί που μακραίνει και κονταίνει αυτόματα ή ένα λουρί μέσης ή ποδιού.

8. Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας.

Όταν κάνετε ποδήλατο ή πατίνια με το σκύλο σας, φροντίστε να φοράτε κράνος, προστατευτικά γονάτων, και άλλο εξοπλισμό ασφαλείας. Αν κάνετε παρέα ποδήλατο, είναι χρήσιμο να επισυνάψετε ένα Springer στο ποδήλατο σας, η συσκευή δένει το λουρί του σκύλου σας με το ποδήλατό σας ενώ έχει ένα ειδικά σχεδιασμένο ελατήριο, το οποίο βοηθά να απορροφήσει ακόμα και το βαθύ κάθισμα ενός σκυλιού.

9. Μην το παρακάνετε.

Αν ο σκύλος σας αρχίσει να δείχνει σημάδια εξάντλησης, όπως υπερβολικό λαχάνιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, μάλλον ήρθε η ώρα να σταματήσετε.

10. Μετά την προπόνηση.

Ελέγξτε τα πόδια του σκυλιού σας για τις εκδορές, γρατζουνιές, σημάδια ή φθαρμένα “μαξιλάρια”. Αν έχετε αθληθεί σε δάσος, ελέγξτε το τρίχωμά του για τσιμπούρια ή άλλα ξένα σώματα.

Tags: , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Login with Facebook:
Log In